1. Mâncărurile bazate pe amidon

       Mâncărurile cu amidon ca painea, cereale, orez, paste și cartofi sunt o componentă importantă a unei mese sănătoase și ar trebui să reprezinte o treime din mancare consumată. Sunt o sursa de energie și sursa principală de nutrienți în dieta noastra. Pe langa amidon aceste mancăruri mai conțin fibre, calciu, fier și vitamina B.

      2. De ce să alegi mâncare integrală?

      Mâncarea integrală conține mai mulți nutrienți decât mâncărurile cu amidon, de asemenea digestia mâncării integrale se face mai incet și asta ajută să te simți plină mai mult timp.

      3. Mâncați multe fructe și legume

       Mulți oameni știu că ar trebui să mănânce multe fructe și legume, dar majoritatea ignoră acest lucru. Încercați să mâncați măcar 5 feluri de fructe și legume în fiecare zi. Puteți dacă vreți, să mariți numărul de fructe și legume zilnice. E mai ușor decât credeți.

      4. Mâncați pește

       Mulți dintre noi ar trebui să mănânce pește, incluzând o porție de "pește uleios" pe saptămână. Este o excelentă sursă de proteine și conține multe minerale și vitamine. Consumați cel puțin doua porții de pește pe zi și nu uitați să includeți o porție de "pește uleios".

      5. Reduceți din grăsimile saturate și zahăr

      Încercați să reduceți mâncărurile bogate în grăsimi saturate și să le înlocuiți cu mâncăruri cu grăsimi nesaturate, de exemplu uleiuri vegetale (ulei de floarea soarelui, ulei de măsline, ulei de rapiță), pește uleios, nuci, semințe și avocado.

      6. Încercați să folosiți mai puțină sare - nu mai mult de 6 grame

       75 % din sare care o consumăm este deja în mancare pe care o cumpărăm, de exemplu: cereale, supă, carne preparată și sosuri. În concluzie, tu mănânci deja mai multă sare decăt trebuie. Consumul excesiv de sare poate avea ca și consecință scaderea tensiunii. Personele cu tensiunea mare pot avea probleme cu inima sau pot face un infarct.

      7. Beți multă apă

       Ar trebui să bem 1,2 litri de apă sau alte lichide în fiecare zi, pentru a nu ne deshidrata. Când vremea este caldă sau când suntem activi, corpul are nevoie de mai multă apă, dar evitați să consumați băuturi cu un conținut mare de zahar.

      8. Nu săriți peste micul dejun

       Micul dejun ne poate ajuta să căpătăm energia suficientă pentru a face față la ziua care urmeaza, de asemenea poate fi un surplus de vitamine și minerale. Unele persoane sar peste micul dejun, crezând că-i ajută să scape de greutate. Dar ei se înșeală, aceaste decizii pot avea consecințe grave asupra noastra, deoarece putem să ratăm importanți nutrienți.