Din momentul în care s-a constatat că dieta este neechilibrată și anumiți nutrienți lipsesc din ea, se pot incepe efectuarea unor mici modificări, astfel încât rezultatul final să fie un regim alimentar mai echilibrat și mai sănătos. De exemplu, simpla adaugare a iaurtului la una din gustările zilnice, este suficientă pentru a introduce în dietă cantitatea de lactate necesare. Adaugarea unei banane la cerealele zilnice va furniza cantitatea de nutrienti ai acestei grupe alimentare.Cantitatea de alimente ingerată este, de asemenea, importantă. Cantitatea zilnică necesară de cereale este de 28 grame, respectiv jumatate până la trei sferturi dintr-un bol. Deci un bol normal de cereale este mai mult decât necesarul zilnic.

      Astfel, în loc de un bol plin cu lapte și cereale la micul dejun, se poate consuma o banană feliată adaugată la cele 28 grame de cereale necesare zilnic, plus o jumatate de pahar de suc de fructe. Pentru a reduce cantitatea de grasimi consumată se poate inlocui laptele cu lapte de soia. Dacă s-a neglijat consumul de fructe și legume proaspete, atunci includerea acestora în gustările zilnice este necesara. Numai o jumatate de cană de legume gătite sau un bol de salată verde conteaza pentru o masa. Consumarea unei cești de suc de roșii, adăugarea de spanac sau fasole boabe la sandwich-ul zilnic, consumarea de paste fainoase cu sos de tomate, sunt doar cateva dintre modalitățile în care se pot servi legumele. Trebuie reținut că mancarea este una din cele mai mari plăceri ale vieții.

      Toate alimentele, daca sunt consumate cu moderație, pot fi partea unei diete sănătoase. Dacă alimentele preferate ale unei persoane sunt bogate in grăsimi, sare, zahăr și calorii, atunci trebuie fie limitată consumarea lor, fie înlocuirea cu substituienți mai sănătoși. Cheia către o dieta sănătoasă și echilibrată o reprezintă moderația. Trebuie consumate o varietate de alimente, in special cele bogate in nutrienți, precum cerealele, fructele, legumele, produsele lactate cu un continut redus de grăsimi, pește, carne macră și de pui.